Nytt från Leica

Det händer mycket med Leicas kameror just nu. Leica M (typ 240) har fått en uppdatering av sin mjukvara, och det har också släppts en uppdaterad version av samma kamera, Leica M-P. När det kommer till pris och utseende kommer de flesta dock att känna igen sig.

Leica grundades 1913 och är än idag det självklara valet för många professionella fotografer, samt för amatörer med en rejäl plånbok. En av de som gjorde att det tyska kameramärket fick en speciella status var den franske fotografen Henri Cartier-Bresson, ofta kallad fotojournalismens fader.

Som alltid när det gäller märkeslojalitet kan man fråga sig om detta alltid är befogat. En faktor som säkert har spelat in är det faktum att kamerorna varit sig relativt lika till utseendet, åtminstone sedan 1950-talet. Något annat som Leica-fans gärna framhåller är att det länge har gått att uppgradera sin gamla Leica när en ny modell kommer. Så kunde man exempelvis göra om man ägde en Leica M9, när den nya modellen M9-P gjorde entré på marknaden.

Utvecklingen fortsätter nu när Leica släpper en P-version av M 240. Man förändrar dock utseendet en aning, genom att ta bort den röda loggan på framsidan av kameran, och istället nöja sig med att skriva företagsnamnet på ovansidan av kamerahuset. Det vanliga glaset är utbytt mot repfritt safirglas, och buffertminnet har fördubblats: från 1 till 2 GB. Detta behövs eftersom bilderna kan sparas i råformatet DNG, förutom som vanliga JPG-filer. Sensorn i kameran är på 24 megapixel.

Den första Leica-kameran som hade modellbeteckningen var (en aning ologiskt) M3. M:et står för Messucher, alltså mätsökare. Det är för att återknyta till denna klassiska serie som man börjat om med M-beteckningarna. Den som har den högsta modellsiffran är M9, men Leica vill inte övergå till tvåsiffriga modellbeteckningar. När den senaste Leica M lanserades 2012 var den ett stort seg framåt.

Uppdatering

Leica släpper även en firmware-uppdatering till M 240, som bjuder på flera förbättringar. Nu går det bl.a. att:

  • Välja färg på markeringarna för skärpa i focus peaking-läge.
  • Använda auto-iso i manuellt läge.
  • Använda live view oavsett om objektivet är monterat med adapter eller ej.
  • Se bilden med den exponering man valt, direkt på skärmen.