Mästerfotografer och projekt som förändrade en värld

I dag skriver vi om drömkameror med miljontals bildpunkter, om hur en serie fotografier kan förändra inte bara synen på något men också användas för att föra fram en politisk sakfråga. Vi skriver även om hur Lennart Nilssons fantastiska foton om livets början nu fyller 50 år. 

kamera fota fotoÄr det många drömmer om så är det att satsa mer på att fota. Men det kräver oftast en bra kamera, särskilt om man gillar de tekniska bitarna kring fotografering. Dessvärre kostar en kamera en slant, med både kamerahus, objektiv och kanske ett eller annat fotoprogram att redigera i. Via https://www.meddelandelan.se/ kan man ta en snabbt och enkelt lån för att tillfälligt täcka upp. Även på Facebook kan man läsa mer om detta.

Det finns många fina kameror att välja bland, men innan man investerar i en kan det vara bra att höra sig för samt veta vad för foton som man vill ta, exempelvis närbilder, porträttbilder, bilder på landskap eller stjärnhimlen. Detta kan kräva olika objektiv nämligen. I en artikel som vi finner i Expressen kan den fotografaspirerande amatören hitta många tips, bland annat tipsas om Canan EOS 600D som är en systemkamera med hela 18 miljoner bildpunkter, eller Fujifilm Finepix som är en kompaktkamera med 16 miljoner bildpunkter.  Andra kameratips är Leica M, men denna kostar uppemot 60 000 kronor att inskaffa, så kanske mer för den som verkligen vill lägga en större summa för riktig kvalitet.

Foton som förändrade världen, 50 år

En fotograf som verkligen förändrat bildkonsten och synen på hur vi ser på bland annat fostret i mammas mage är ingen mindre än Lennart Nilsson. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det nu har gått hela 50 år sedan den banbrytande fotoboken “Ett barn blir till” utkom, ett projekt som inte bara förändrade hur vi ser på barnets växande i magen men en bok som dessutom startade en anti-abortkampanj och användes i amerikanska skolor för att väcka opinion mot abort, och i svenska för att ge djup åt sexualundervisningen. Att foton kan göra en sådan skillnad, och påverka en hel värld.