Digitalfoto och bildbehandling

Den första digitalkameran kom 1990, och hade en hel del begränsningar. Digitalt fotografi gör det betydligt enklare att på olika sätt efterbehandla och manipulera bilder, men det gick naturligtvis att förändra fotografier redan innan, även om det var svårare.

Den allra första digitalkameran som fanns att köpa i handeln var Dycam Model 1, som även såldes under namnet Logitech Fotoman. Den hade en upplösning på 0,9 megapixel, och ett internminne på 1 MB som rymde 32 bilder, sparade i tiff- eller pict 2-format. För att slå på blixten var användaren tvungen att koppla kameran till datorn, och aktivera blixten via kamerans drivrutiner. För att stänga av blixten igen krävdes en liknande procedur.

Idag är digitalkameror mer eller mindre standard för de flesta fotografer, både amatörer och proffs. En viktig faktor som bidragit till att denna övergång har gått så snabbt är lanseringen av ett flertal bildbehandlingsprogram, och då framför allt Photoshop. Den första versionen av Photoshop lanserades av Adobe 19 februari 1990, alltså samma år som den första digitalkameran. Photoshoppa har idag blivit ett verb som syftar på alla former av digital bildbehandling, oavsett om något av programmen i Photoshop-sviten, eller något annat bildbehandlingsprogram, används.

Äldre bildbehandling

Digitala verktyg kan exempelvis användas för att färglägga svartvita foton, men detta har varit möjligt enda sedan fotografiets barndom, ja till och med sedan innan man började tala om fotografier. En föregångare till fotografiet var daguerreotypen, en teknik som uppfanns 1839. Daguerreotyper färglades ibland i efterhand, till en början med en blandning av pigment och gummi arabicum.

Även många andra typer av fotomanipulation, som att lägga till eller ta bort element i bilder, har varit möjliga länge. De krävde dock en skicklig hantverkare för att bli trovärdiga, något som för övrigt gäller även digital fotomanipulation. Med hjälp av gomma pane, gouache-färg, teckningskol, och airbrush gick det att få till många olika effekter. Ett av de mest kända exemplen, från den pre-digitala och svartvita eran, är ett foto som ursprungligen föreställer den sovjetiske överbefälhavaren Kliment Vorosjilov, utrikesministern Vjatjeslav Molotov, Josef Stalin och chefen för Sovjetunionen säkerhetspolis Nikolai Jezjov. Efter att Jezjov hade avrättats suddades han helt sonika bort från fotografiet, även om versioner där han fanns kvar också bevarades.